SWOT Analizi Nedir?
SWOT analizi, şahıs ve işletmelerin kendileri ve iş planları üzerine düşündükleri, onları başarıya yaklaştıran basit bir tekniktir ve bunu yapmak için komplike süreçlerden geçmek gerekmiyor. “SWOT” kelimesi içinde, kendini ve işini analiz edecek kişinin odaklanması gereken kilit noktalar zaten mevcut.
S - STRENGTHS: Güçlü Yönler
W - WEAKNESSES: Zayıf Yönler
O - OPPORTUNITIES: Fırsatlar
T - THREATS: Tehditler
STRENGTHS: Güçlü Yönler
SWOT analizinin ilk odak noktası güçlü yönlerin analizidir. Bu noktada kişi ve şirketler güçlü yönlerini bulmaya çalışır. “Ben neyi iyi yapıyorum?” sorusu, sizlere işinizde güçlü olduğunuz noktaları verecektir. Aslında burada “işletmeniz ya da işiniz diğer insanlardan farklı olarak ne sunuyor; diğerlerine göre başarılı olduğunuz konular ne, sizin kullanıp başkalarının kullanmadığı düşük maliyetli kaynaklar ne?” soruları ile işinizin kalite, finans, imkan, farklılık konularında ne derece güçlü olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
WEAKNESSES: Zayıf Yönler
SWOT analizinde ikinci madde ise kendiniz ve şirketiniz adına zayıf kalınan yönleri keşfetmek. İyi yapamadığınız ya da iyi olmayacağından dolayı yapmaktan kaçındığınız işler neler? Kötü iş alışkanlıklarınız bulunuyor mu; satış, pazarlama veya hizmet konusunda bir düşüş var mı? En önemlisi rakipleriniz sizleri hangi yönlerden zayıf görebilir? Esasında bu sorular çoğaltılabilse de odak noktanız “Weaknesses” bölümünde her zaman eksik kaldığınız konular olmalı.
OPPORTUNITIES: Fırsatlar
Pazarı ne kadar iyi tanıyorsunuz? SWOT analizinin dış unsurlar ile alakalı “Opportunities” kısmında sizin için önemli olacak kriterlerden biri de bu. Sizin için işi kolaylaştıracak yeni teknolojiler var mı, rakiplerinizin yapmakta zorlandığı ne varsa bunları avantaja nasıl çevirebilirsiniz, sektörünüz gelişiyor mu, ne gibi değişiklikler sizleri bekliyor? Bunların karşısında ne gibi bir aksiyon alabilirsiniz? Her biri sizi işiniz için “fırsatlara” götürecek sorulardır.
THREATS: Tehditler
SWOT analizinin son aşaması bir diğer dış unsuru kapsıyor; tehditler. İşinize dair tehdit oluşturabilecek hangi unsurlar var? Rakipleriniz kimler ve şu an ne yapıyorlar? Mevcut rakiplerinizin konumu ne? Ürün ya da hizmetinize yönelik standartlar değişirse ayak uydurabilecek misiniz? Tüm bu sorular sizlere önünüzdeki engelleri gösterecektir. Tabii en önemlisi de “önümdeki/işletmemdeki engeller ne?” sorusunu sorarak başlamak.
SWOT Analizinden Sonra Kendinize Sormanız Gereken Sorular
Güçlü noktalarımı nasıl değerlendirebilirim?
Zayıf noktalarımı nasıl güçlendirebilirim?
Pazardaki fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için ne yapabilirim?
Pazardaki tehditlere karşı işimi nasıl savunabilir/güçlendirebilirim?
Caption: SWOT Analizi Nedir?
Güçlü bir kariyere ya da iş planına sahip olmak isteyenler için en önemli süreçlerin başında iş analizini doğru yapabilmek gelir. Bu nedenle özellikle kurum ve kuruluşların hatta kişilerin bile SWOT analizi yapması önemlidir. Peki nedir SWOT analizi?
SWOT analizi kısaca, şahıs ve işletmelerin kendi güçlü yönlerini, zayıflıklarını, fayda ve fırsatlarını ya da tehditleri analiz etmeleri ve bunları anlamlandırabilmeleri için önemli ve faydalı bir tekniktir. SWOT analizini oluşturan her konu başlığına dair kilit sorular yardımı ile analizinizi yapabilirsiniz.
SWOT analizi bir şirket ya da kişinin tüm güçlü yönlerini, zayıflıklarını, pazar içindeki fırsat ve tehditleri görmesini sağlar. Analizi yaptıktan sonra işletmenizi ya da çalışmalarınızı daha iyi bir seviyeye taşımak için elinizde kalan tabloya bir göz atmalı ve kendinize “nasıl daha iyi olabilirim? Tehditlere karşı nasıl önlemler alabilir, zayıflıklarımı nasıl onarabilirim?” sorularını sormalısınız.
Tüm süreç boyunca üzerine düşündüğünüz kriterleri içselleştirmek; güçlü yönlerinizi verimli kullanmayı öğrenmek, zayıflıklarınızı güçlendirecek çalışmalar yapabilmek, fırsatları iyi değerlendirmeyi bilmek, tehditlere karşı her zaman yenilikçi ve hazır olmak gerektiğini öğrenmek SWOT analizi sürecinizin verimli geçmesini sağlayacak ve analiz amacına ulaşmış olacaktır.